Hoe werkt een turbo?

Een turbo, ook wel turbocompressor genoemd, is een apparaat dat de prestaties van een verbrandingsmotor verbetert door de inlaatlucht onder druk toe te voeren. Het werkt volgens het principe van een gasdynamische compressor. Wat dit juist is, lees je hieronder.

Het basisprincipe van een turbo is als volgt:

 • Uitlaatgassen: De turbo maakt gebruik van de energie van de uitlaatgassen die vrijkomen bij de verbranding in de motor. Deze hete, uitlaatgassen worden via de uitlaatpoort naar de turbine van de turbo geleid.
 • Turbine: De turbine bestaat uit een turbinewiel en een behuizing. Wanneer de hete uitlaatgassen over het turbinewiel stromen, veroorzaken ze een hoge snelheid van het gas en zetten ze het turbinewiel in beweging. Het turbinewiel is verbonden met een as die aan de andere kant van de turbo is bevestigd.
 • Compressor: Aan de andere kant van de turbo bevindt zich de compressor, die bestaat uit een compressorwiel en een behuizing. Wanneer het turbinewiel draait, drijft het de compressor aan via de as. De compressor trekt lucht aan via een luchtfilter en comprimeert deze, waardoor de luchtdruk en -dichtheid toenemen.
 • Inlaatlucht: De gecomprimeerde lucht wordt vervolgens via een intercooler naar het inlaatspruitstuk van de motor geleid. Doordat de lucht onder druk is, kan er meer lucht in de cilinders worden geperst dan bij een atmosferische motor. Dit resulteert in een grotere hoeveelheid brandstof die kan worden verbrand, wat leidt tot een verhoogde vermogensoutput van de motor.
 • Smeermiddel- en koelsysteem: Een turbo heeft ook een smeermiddel- en koelsysteem. Het smeermiddel zorgt voor de smering van de draaiende onderdelen en helpt de temperatuur te regelen. Koeling is essentieel om oververhitting van de turbo te voorkomen en de duurzaamheid ervan te waarborgen.
 1. Het turbinewiel
 2. Het turbinehuis
 3. Uitlaatgas in
 4. Uitlaatgas uit
 5. Het compressorwiel
 6. Het compressorhuis
 7. Stalen schacht
 8. Perslucht

Door de inlaatlucht onder druk toe te voeren, maakt een turbo het mogelijk om een hogere vermogensoutput uit een verbrandingsmotor te halen zonder de cilinderinhoud te vergroten. Hierdoor kunnen auto's sneller accelereren, meer vermogen leveren en betere prestaties leveren, vooral op hogere snelheden.

In deze video van Cummins ontdek je meer info:

Een turbo verslijt en heeft specifieke onderhoudsvereisten heeft. Ook correct gebruik is essentieel om de levensduur en betrouwbaarheid van de turbo te waarborgen. Neem contact met Turbo Service Belgium voor al je vragen.