Van auto tot schip: turbo’s vind je overal

De geschiedenis van de turbo begint in de vroege 20e eeuw. Je vindt ze niet alleen in auto, maar in tal van toepassingen en sectoren. Al méér dan 30 jaar specialiseert Turbo Service Belgium zich in turbo’s. Met een ruime stock én innovatief machinepark bieden we oplossingen in alle merken voor personenwagens, bestelwagens, 4x4's, trucks, landbouw, industrie en scheepvaart.

De turbo heeft een lange geschiedenis van evolutie en is vandaag de dag een belangrijk onderdeel geworden van de meeste verbrandingsmotoren, zowel in de auto-industrie als in andere toepassingen, en speelt een cruciale rol in het vergroten van de vermogensoutput en het verbeteren van de brandstofefficiëntie.

De geschiedenis van de turbo

Dr. Alfred Büchi, een Zwitserse ingenieur, ontwerpt de eerste turbocompressor in 1905. Hij patenteert het concept van een turbocharger voor het gebruik in verbrandingsmotoren. Enkele jaren later ontwikkelt een Duitse bedrijf de eerste straalmotor aangedreven door een turbocharger. Deze turboprop-motor, bekend als de Jumo 004, wordt gebruikt in vliegtuigen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Na de oorlog introduceert General Motors (GM) de eerste personenauto met een turbocharged verbrandingsmotor, de Oldsmobile Rocket V8. De turbocharger verbetert de vermogensoutput van de motor. Ook Rolls-Royce en Porsche springen op de kar van de turbo. In de jaren ’80 en ’90 breekt de turbo helemaal door. Iconische auto's met turbomotoren uit deze tijd zijn onder andere de Porsche 911 Turbo, de Mitsubishi Lancer Evolution en de Saab 900 Turbo.

Verschillende sectoren

Een turbo wordt gebruikt in verschillende voertuigen, machines en sectoren. Hier zijn enkele voorbeelden:

  1. Personenauto's: turbo’s worden natuurlijk veel gebruikt in personenauto's, zowel in benzine- als dieselmotoren. Ze worden toegepast om de vermogensoutput te verhogen, de brandstofefficiëntie te verbeteren en de respons van de motor te vergroten. Turbomotoren zijn te vinden in een breed scala aan auto's, van compacte stadsauto's tot high-performance sportwagens.
  2. Vrachtwagens en commerciële voertuigen: ook in vrachtwagens, bussen en andere commerciële voertuigen vind je steeds een turbo. Ze vergroten het vermogen en het koppel van de motor, wat voordelen biedt bij het trekken van zware lasten en bij het verbeteren van de brandstofefficiëntie in deze toepassingen.
  3. Schepen: Turbocompressoren worden gebruikt in scheepsmotoren, zowel in de scheepvaart als in de maritieme sector. Ze helpen bij het verhogen van de motorprestaties en het optimaliseren van het brandstofverbruik, wat vooral belangrijk is bij langeafstandsvaart en het vervoer van grote vrachten over zee.
  4. Vliegtuigen: in de luchtvaartindustrie zijn turbo’s niet weg te denken. Ze worden gebruikt in vliegtuigmotoren, zowel in commerciële passagiersvliegtuigen als in militaire vliegtuigen. Turbo’s vergroten de motorprestaties op grote hoogte en zorgen voor een efficiëntere verbranding in de motoren, wat resulteert in betere brandstofefficiëntie en hogere snelheden.
  5. Industriële machines: tot slot zijn er verschillende industriële toepassingen, zoals energiecentrales, olieraffinaderijen, chemische fabrieken en andere productiefaciliteiten, waar turbo’s niet kunnen ontbreken. Ze worden gebruikt om perslucht te produceren voor industriële processen, zoals pneumatische gereedschappen, pneumatische transportsystemen en andere toepassingen waar perslucht vereist is.

Blijven innoveren

De turbocompressortechnologie blijft zich ontwikkelen en wordt in verschillende toepassingen gebruikt, zoals personenauto's, vrachtwagens, scheepsmotoren en industriële machines. Moderne turbosystemen maken gebruik van geavanceerde technologieën, zoals variabele geometrie turbo's (VGT) en elektrische turboladers, om de prestaties en efficiëntie verder te verbeteren.

Turbo Service Belgium biedt oplossingen in alle merken voor personenwagens, bestelwagens, heavy duty, 4x4's, trucks, landbouw, industrie en nog veel meer. Contacteer ons.