Wat doet de EGR-klep met een turbo

Hoe een turbo werkt, leggen we uit in deze blog. Hieronder vertellen we graag wat meer over de EGR-klep. Wat is het, hoe werkt het en wat is de invloed op de turbo. Lees dus snel verder.

Wat is de EGR-klep?

De EGR-klep (Exhaust Gas Recirculation) is een onderdeel van het uitlaatsysteem bij benzinemotoren en dieselmotoren. Het hoofddoel van een EGR-klep is het verminderen van de uitstoot van stikstofoxiden (NOx) door een deel van de uitlaatgassen terug te voeren naar de inlaatlucht van de motor. Daardoor is uitlaatgas minder belastend voor het milieu.

De werking van de EGR-klep

Bij een turbomotor wordt de lucht die de motor binnenkomt gecomprimeerd door de turbocharger, waardoor de vermogensoutput toeneemt. Dit zorgt echter ook voor hogere temperaturen en drukken in de verbrandingskamer, wat kan leiden tot de vorming van stikstofoxiden, een potentieel schadelijke uitlaatgascomponent.

De EGR-klep wordt gebruikt om een deel van de uitlaatgassen terug te voeren naar de inlaatzijde van de motor, voornamelijk naar de verbrandingskamer. Door de hoeveelheid uitlaatgassen in de verbrandingslucht te verhogen, daalt de verbrandingstemperatuur, waardoor de vorming van stikstofoxiden wordt verminderd.

EGR-klep en motormanagement

Dit is gunstig vanuit het oogpunt van emissiebeheersing, omdat het helpt om aan de wettelijke normen voor uitstoot te voldoen. Het kan echter ook invloed hebben op de efficiëntie en prestaties van de motor, omdat de aanwezigheid van uitlaatgassen de verbranding enigszins kan beïnvloeden. Daarom wordt de EGR-klep meestal geregeld door het motormanagementsysteem van het voertuig, afhankelijk van de bedrijfsomstandigheden, om een optimale balans te bereiken tussen emissies en prestaties.

EGR-klep en de turbo

De EGR-klep heeft indirect invloed op de werking van de turbo. Meer bepaald als de EGR-klep door vervuiling niet goed sluit. Een niet goed sluitende EGR-klep veroorzaakt luchtstromen die op hun beurt turbodrukproblemen creëren. Het komt voor dat een EGR-klep afbreekt en in de turbo komt.  

Ervaar jij turboproblemen? Van analyse, revisie tot ruilturbo: bij Turbo Service Belgium kan je terecht voor alle turbomerken en alle toepassingen. Neem vandaag nog contact.